Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ, Part 4 - Gamers...


Μέρος τέταρτο και υπάρχουν πραγματικά τόσα πολλά να πούμε για τους κάθε είδους φανατικούς gamers που ίσως αυτό το θέμα συνεχιστεί και σε επόμενα parts του Διαδικτυακού Παρατηρητηρίου.

Η ιστορία των gamers ξεκινάει με την εμφάνιση των πρώτων arcades στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και συνεχίζεται παράλληλα με την εξέλιξη του gaming στα pc και στις σημερινές κονσόλες xbox, playstation κτλ.
Περίπου 40 χρόνια μετά ωστόσο τα στερεότυπα που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα των φανατικών και μη gamers συνεχίζουν να τους ακολουθούν.
Και πέρα από τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης, βλέπουμε ότι αναπτύσσονται στερεότυπα και ανάμεσα στα μέλη της ίδιας της κοινότητας του gaming.
Στερεότυπα σεξιστικού χαρακτήρα, ρατσιστικού, ακόμα και προσωπικών σεξουαλικών προτιμήσεων.

Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) έχουμε ιδιορρυθμίες τις οποίες πολλές φορές δημόσια αρνούμαστε να παραδεχτούμε.
Κι αυτό γιατί μπορεί να γίνουν αιτία ώστε να μας παρεξηγήσουν ή να μας κοροϊδέψουν.
Το μόνο σίγουρο ωστόσο, είναι πως πίσω από την κλειστή πόρτα του δωματίου μας, στο ημίφως της οθόνης του υπολογιστή/τηλεόρασης μας, οι αλήθειες του χαρακτήρα μας για τις οποίες ντρεπόμαστε, παίρνουν σάρκα και οστά. 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν 6 στοιχεία στον χαρακτήρα ενός gamer τα οποία δεν θα παραδεχτεί ποτέ από μόνος του, αλλά δεν πρόκειται και να καταφέρει να τα καταρρίψει.


1. Σπαστικοί ξερόλες

Τίποτα δεν ικανοποιεί περισσότερο έναν gamer από το να σε προκαλέσει σε αντιπαράθεση για κάποιο αμφιλεγόμενο θέμα σχετικά με video games μόνο και μόνο για να δειχτεί. Μπορεί να περιμένει καρτερικά σαν ακροβολιστής στο πεδίο της μάχης για τη στιγμή που θα αναφερθεί κάτι για έναν τίτλο παιχνιδιού που έχει κάψει και τότε θα πεταχτεί προκειμένου να το παίξει ξερόλας και να σου επισημάνει λάθη ή να σε διορθώσει για λεπτομέρειες που δεν έχουν καμιά απολύτως σημασία.


2. Οι gamers είναι επικριτικοί 

Και δεν αναφέρομαι στους σεξιστικούς, ομοφοβικούς ή ρατσιστικούς διαχωρισμούς, αλλά σε αυτούς ανάμεσα στο επίπεδο της hardcorίλας και της πιο κουλ προσέγγισης του gaming. Στο διαχωρισμό ανάμεσα στο noobά και σε αυτόν που είναι κλάσεις ανώτερος σε skills. Γενικά οι λάτρεις των video games αγαπούν στο να αντιτίθενται ο ένας στον άλλο για πολλά πράγματα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά αντιπαραθέσεις για ψύλλου πήδημα. Πχ μια συζήτηση ανάμεσα σε οπαδούς του xbox και του playstation θα μπορούσε να πάρει την ίδια άσχημη τροπή με αυτή ανάμεσα σε αναρχικούς και φασίστες.   

3. Οι άντρες gamers καυλώνουν με γυναικείους χαρακτήρες

Ναι, είναι άρρωστο όσο και αληθινό. Οι ημίγυμνοι γυναικείοι χαρακτήρες των video games φαίνεται πως προκαλούν μια αναπάντεχη σεξουαλική έλξη στους άντρες gamers. Είναι ένα τραγικό γεγονός στο οποίο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αντρών που παίζουν φανατικά video games, πέφτουν θύματα της γοητείας της εικονικής πιξελαρισμένης γυναικείας σάρκας.





4. Οι άντρες gamers είναι σεξιστές

Όσο υπερβολικό και να θεωρείτε τον συγκεκριμένο όρο επειδή έστω και μια φορά στη ζωή σας που συναντήσατε γυναίκα παίχτρια σε κάποιο online game της είπατε να πάει στην κουζίνα της, είναι η πραγματικότητα, είτε το θέλετε είτε όχι. Κι αν δεν το έχετε πει ποτέ, τουλάχιστον το σκεφτήκατε. Καλό είναι λοιπόν να το πάρετε απόφαση και να το δεχτείτε. 





5. Οι γυναίκες gamers προσβάλλονται με το παραμικρό

Είσαι με την ομάδα σου μέσα στο game και τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχες προγραμματίσει από πριν, με αποτέλεσμα να αρχίσεις να φωνάζεις στους συμπαίκτες σου για τα λάθη που σας κόστισαν τη νίκη. Αν υπάρχει ένα γυναικείο μέλος μέσα στην ομάδα, το πιο πιθανό είναι να σου κάνει καταγγελία για ψυχολογική και λεκτική βία. 





6. Για κάθε gamer ξεχωριστά ισχύει ένα ή περισσότερα από τα περίφημα στερεότυπα

Άπλυτοι, σπυριάρηδες, παρθένοι, νέρντουλες με τριχωτά μάγουλα και γυαλιά μυωπίας και παχύσαρκες μυστακοφόρες θηλυκές οντότητες, είναι οι πιο συνήθεις περιγραφές που αφορούν την εξωτερική εμφάνιση των gamers στα δύο φύλα. Τουλάχιστον ένα από τα πλέον γνωστά στερεότυπα ωστόσο αντιστοιχεί στον καθένα gamer ξεχωριστά. Βέβαια αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά όταν όλα τα μέλη μιας κουλτούρας ασχολούνται με το ίδιο πράγμα, τότε σίγουρα η διαφορετικότητα του ενός, επηρεάζει και τους υπόλοιπους. Δεχτείτε και αγκαλιάστε την διαφορετικότητα σας νέρντουλες και θα είστε χαρούμενοι.














                                                                                                      















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...