Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Tο Σύνδρομο DUNNING - KRUGER με λίγα λόγια..


Μιας και το κείμενο αναφέρεται σε μια επιστημονική παρατήρηση, και ο μέσος αναγνώστης ή συγγραφέας αυτού του Blog με το ζόρι ανέρχεται σε ηλίθιος, θα το κάνω όσο πιο απλό μπορώ..

Κάπου στα μέσα του φάσματος 20-30 ηλικιακά, κάποιος μέσης νοημοσύνης ενήλικος σταματάει οτιδήποτε κάνει, στρώνει κάτω τον κώλο του και συλλογίζεται το τι έπραξε, τι πράττει και τι θα πράξει στο μέλλον, με στόχο το να γίνει καλύτερος άνθρωπος, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους γύρω του.. 

Η πρώτη στάση αυτής της περισυλλογής θα έπρεπε να 'ναι, η στάση που θα κρατήσει απέναντι σε ανθρώπους που του φέρθηκαν καλά, άσχημα ή αδιάφορα.. 

Προσωπικά ξεχωρίζω τους ανθρώπους σε  4 κατηγορίες : "διακοσμητικούς, ενοχλητικούς, χωρίς λόγο ύπαρξης και αυτούς που θέλω να χω δίπλα μου".

Φροντίζω να αγνοώ τους διακοσμητικούς ευγενικά, να απομακρύνω τους ενοχλητικούς, να μαι ειλικρινής σε αυτούς που θέλω να χω δίπλα μου, και να αδιαφορώ για το αν ανασαίνουν αυτοί που απέμειναν... 

Ως προς την ατομική συμπεριφορά του, το άτομο πρέπει να αναγνωρίζει τα λάθη του, να ζητάει συγχώρεση προσπαθώντας να επανορθώσει όπου έσφαλε, και να φροντίζει να μην επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος..

Φυσικά όλα τα παραπάνω ισχύουν για τα άτομα που κουβαλάνε λίγο νιο-νιο στο κεφάλι τους.

ΕΣΥ τώρα, πιθανέ αναγνώστη, είτε είσαι γνωστός μου είτε όχι, είναι πολύ πιθανό να ανήκεις στα άτομα τα οποία πάσχουν από το παραπάνω σύνδρομο.. ποιο; διάβασε τον τίτλο. 

Τι ΣΗΜΑΙΝΕΙ σύνδρομο dunning-kruger?

Είναι η κατάσταση κατά την οποία άτομα τα οποία πάσχουν από εσφαλμένη αντίληψη προσωπικής υπεροχής, εκτιμούν τις ικανότητες-συμπεριφορές τους εσφαλμένα σε πολύ ανώτερο επίπεδο από ότι στην πραγματικότητα είναι. 

Αυτό συμβαίνει διότι η ανικανότητα τους να έχουν σωστή αντίληψη των γεγονότων γύρω τους, τους οδηγεί στην ανικανότητα να καταλάβουν το ότι οι ίδιοι πράττουν εσφαλμένα...  

μπλα μπλα μπλα

Λίγο πιο λιανά; είναι τόσο ηλίθιοι που αδυνατούν να καταλάβουν το ΠΟΣΟ ηλίθιοι είναι, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι είναι έξυπνοι.. γαμώ ε;


Πόσες φορές έχεις τρίψει στα μούτρα κάποιου μια μαλακισμένη συμπεριφορά του, συνεχόμενα, και αντί για ένα "συγγνώμη" παίρνεις σαν απάντηση μια επίθεση που θα δικαιολογούνταν μόνο εάν το άτομο πίστευε πως είχε δίκιο; Ε λοιπόν, αυτό συμβαίνει..

Βρες (πχ) στην πλατεία του σήμερα (βλέπε facebook) ένα ποστ κάποιου μαλακισμένου ανθρώπου που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα γύρω του, κάτι που να χει να κάνει με κουταβάκια που θέλουν υιοθεσία, κάτι που χει να κάνει με like κατά του καρκίνου, κάτι με γλυκούλια μωράκια, με φωτογραφίες από γλυκά κτλ και πες σε αυτό το άτομο, ότι πρήζει τα αρχίδια των γύρω του που έχουν πραγματικά προβλήματα... δες ποια θα ναι η απάντηση, και σε τι βαθμό ζήλου.

Μην αναρωτηθείς γιατί.. το άτομο που μόλις αντιμετώπισες πάσχει από το σύνδρομο του υπερβολικά ηλίθιου.

Φυσικά το σύνδρομο δεν περιορίζεται μόνο σε επιθετική συμπεριφορά που χρήζει εσωτερικής αναζήτησης όσο περνάει μια θηλιά στο λαιμό του κάποιος... Πάρα πολύ συχνά εμφανίζεται σε επαγγελματικό επίπεδο, στους περισσότερους εργαζόμενους ή εκπαιδευομένους που προορίζονται για κάποια θέση με ειδικά προσόντα..

Αμφιβάλεις; κάνε το παρακάτω πείραμα.

Βρες σε μια καθημερινή σχολή χορού, ένα από τα πιτσιρικάκια που τους τρώνε οι "και καλά δάσκαλοι" τα μηνιάτικα, ενώ τους τάζουν παραστάσεις, μεγαλεία και μπολ-σοϊ..

9 στα 10 πιτσιρίκια είναι αντικειμενικά τόσο άχρηστα που δε θα καταφέρουν καν να φτάσουν τα 25 χωρίς να αποκτήσουν πρόβλημα στο κορμί τους από την ανικανότητα των ίδιων να ανταπεξέλθουν στο επάγγελμα που επέλεξαν...

Μπες σε μια σχολή marketing, να ανακαλύψεις τους μελλοντικούς σερβιτόρους σου στα McDonalds...

Σε μια σχολή καλών τεχνών, να ανακαλύψεις τους μελλοντικούς τυλιχτές των σουβλακιών σου...

Στατιστικά 8 στους 10 σπουδαστές στην Ελλάδα δεν θα καταφέρουν να εργαστούν στο αντικείμενο των σπουδών τους, και ο ένας στους δυο που θα το καταφέρει, θα είναι με μισθό πεινάς. Γιατί; Γιατί πολύ απλά δεν γίνεται να είναι όλοι τόσο καλοί στον ίδιο τομέα.

Για ποιο λόγο δεν αντιλαμβάνονται το ότι δεν είναι καλοί σε αυτό που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι;
Για τον απλούστατο λόγο του ότι δεν κατέχουν καν το αντικείμενο τους..

Άνθρωπος που όλη τη μέρα γκρινιάζει για το επάγγελμα του, για το πόσο μισεί το εργασιακό του περιβάλλον, για το πόσο θέλει να φύγει διακοπές ή για το πόσο σκατά πληρώνεται
ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ.

Κανένας πετυχημένος επιχειρηματίας δεν σταματά τη δουλειά του για να ξοδέψει το χρόνο του σε ΓΚΡΙΝΙΑ.

Το άτομο το οποίο πράττει τα παραπάνω είναι αυτό, που δεν κατέχει το αντικείμενο του και σε έναν θετικό άξονα, η εμπειρία του στον χώρο είναι αντιστρόφως ανάλογη της αυτοεκτίμησης του πάνω σε αυτόν... Με λίγα λόγια, όσο λιγότερο κατέχεις αυτό που κάνεις, τόσο καλύτερος πιστεύεις ότι είσαι σ' αυτό.

Καλώς ήρθατε στον ιντερνετικό σας καθρέπτη.. θα είμαι ο οδηγός σας από δω και πέρα.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...